Banner BG Text

De zomer van 1810: Hoe Amsterdam in Franse handen viel

Content

Icon

Geschiedenis

Icon

Louke & Renk

Play Icon
Play Icon
Play Icon

In onze geschiedenisrubriek 'Deze week een tijd gelee' bespreekt Romy dit keer de tijd dat Nederland onder Frans bewind viel, beginnend met de aanstelling van Lodewijk Napoleon als koning van Holland. Ondanks Lodewijks pogingen om in het belang van de Nederlanders te handelen, leidde zijn onafhankelijkheid tot spanningen met zijn broer Napoleon Bonaparte.


In de zomer van 1810 viel het Franse Keizerrijk onder Napoleon Amsterdam binnen, nadat Napoleon Bonaparte zijn broer Lodewijk Napoleon op 1 juli deed aftreden. Op 2 juli marcheerden Franse troepen zonder slag of stoot de stad binnen; op 9 juli tekende Napoleon het decreet waarmee Nederland werd ingelijfd.


Het Franse bewind bracht blijvende veranderingen met zich mee, waaronder de invoering van het metrieke stelsel, het kadaster en de burgerlijke stand met verplichte achternamen. Hoewel de Franse tijd economische tegenspoed en de invoering van de dienstplicht veroorzaakte, legde het ook de basis voor veel aspecten van de moderne Nederlandse samenleving die tot op de dag van vandaag voortduren.

Footer BG